Tall Ships Races 2023 - Ankomst Arendal

Nå er det ikke lenge til skipene som deltok i Tall Ships Races ankommer Arendal, og vi venter spent på å ta imot disse praktfulle skutene. De fleste skipene forventes å fortøye torsdag, 3. august, men det er mulig at noen dukker opp allerede onsdag, 2. august.

Tidlig onsdag, rundt klokka 10, mottok vi den første båten fra Tall Ships Races, Capitán Miranda. Bortsett fra et lite problem med dekningen på VHF-en, har alt gått problemfritt så langt. Arendal er nå preget av fint vær, behagelige temperaturer og godt humør.

Rundt 12 tiden kom første pulje frivillige, selv utstyrt med godt humør og nå også refleks- og redningsvest, VHF og ID-kort. Etter en kjapp briefing er de klar for å bistå med å gjøre TSR til ett uforglemmelig arrangement.

Bima Suci er nestemann, med beregnet ankomst i Arendal rundt 14:00. Du kan allerede se skipet seile innover ved 13:00 tiden. Bima Suci er det største skipet, med en lengde på 111,20 m og en høyde på 51,15 m, som er påmeldt til TSR23. Slepebåten Athos bistår skipet med å komme seg trygt inn til kaia for fortøyning, hvor det står tre personer klare. Skipet kommer inn med musikk, og både tilskuere og mannskap gir inntrykk at humør er på topp.

Bilde av Håpets Katedral, en flytende katedral, da den blir dratt inn mot Kittelsbukt for å avvente Arendalsuka 2023.

Håpets Katedral | Fotograf: Thea M. Slåtta

Håpets Katedral kunne også ses fra Arendal klokken 13:10 i dag, da den ble dratt bort for å bli plassert i Kittelsbukt. Selv om den ikke er en del av dette arrangementet, er den en av deltakerne under Arendalsuka. Bygget har et unikt og praktfullt tak produsert av gjenvunnet plast fra havet. Du kan lese mer om prosjektet på hapetskatedral.no.

Zenobe Gramme, hadde meldt ankomst 13:00, men etterfulgt av en forsinkelse ankommer de i 15:00 tiden, og blir fortøyd med ett spring til ene fortøyningsbauen.

Rundt kl. 16:00 forekommer en liten endring i fortøyningsplanen, Valentine og Atene bytter plass da de er omtrent samme størrelse og Valentine ankom først. På tross av endringen går fortøyningen uten problemer. De frivillige bistår Valentine inn mot brygga ved å dytte skipet inn med mindre fartøy.

Klokken 17:30 avrundes hektiske ankomster for kvelden med James Cook, som er blant de siste som har meldt ankomst for onsdag kveld. Størsteparten av fortøyningsmannskapet tar nå turen hjem for å hvile og lade opp før torsdagens begivenheter starter.

Vi forstår at denne begivenheten er spennende, og vi ønsker at alle skal få oppleve den på en trygg måte. Vi ber derfor om at dere er oppmerksomme når skipene, store og små, skal fortøyes ved kaia. Vennligst hold avstand for å sikre både deres egen sikkerhet og mannskapets. Våre ansatte og frivillige vil naturligvis gi nødvendige instruksjoner, men med den store mengden skip som forventes å ankomme 3. august, setter vi pris på at alle bidrar til å holde et øye med sin egen sikkerhet og lar oss fokusere på oppgavene som må håndteres.

I løpet av perioden fra onsdag kveld til 07:30 torsdag har Belfer, Spaniel, Patricia, Christiania og Caroline Af Sandnes ankommet og blitt trygt fortøyd på sine plasser. De fleste av disse skipene klarte å manøvrere seg inn på egen hånd. Imidlertid fikk Caroline Af Sandnes bistand ved 20:30 onsdag kveld for å bli trygt fortøyd i Pollen, da dette var en av de større og eldste skipene, bygd i 1885, som var påmeldt til TSR23.

Frivillige og ansatte starter torsdagen tidlig med å ta imot og fortøye skipene torsdag fra klokken 7. Ifølge planen skal alle skipene være trygt fortøyd innen klokken 12. 

Fra 7:30 tikker det båter inn på rekke og rad, alle ansatte og frivillige er i full sving med å bistå til trygg innseiling og fortøyning. Ved 09:30-tiden er omtrent 6 nye skip trygt fortøyd, mens flere skip sakte seiler inn i havnebassenget og venter på assistanse. Bortsett fra en mindre justering av posisjonen til et par skip på grunn av feilberegning av bredder, har fortøyningen gått smertefritt fram til 09:30. Fra Bima Suci er det musikk og god stemning fra tidlig morgen. 

Blant skipene som ble trygt fortøyd i dette tidsrommet, finner du Westwind Af Goteborg, Sørlandet, Atene, Skreien, Rupel og Roald Amundsen. 

I tidsrommet 09:30 - 10:00 er det forventet at Dar Mlodziezy, Atlantica, Opstok 3, Urania og Tenacious vil ankomme. Port Control jobber på spreng med dirigering og navigering for å sikre at alle skipene kommer seg pent til rette.

11:30 begynner roa å senke seg, ihvertfall på fortøyningen sin side. Nå er det kun 2 skip som er forventet fra TSR2023. Disse er Lietuva og Morgenster. Etter en kjapp pust i bakken og en matbit blir det mer løping for å sikre at skipene har det de trenger. 

Innen 14:00 er alle skipene trygt fortøyd. Vi gjorde en liten justering med Capitan Miranda og Roald Amundsen, som var fortøyd litt for langt bak i forhold til fortøyningsplanen. Morgenster fikk hjelp til å innta sin plass like bak Roald Amundsen. Nå står disse tre på rekke og rad rett foran Eureka-bygget, i tillegg til disse tre, strekker skipene i Tall Ships Races 2023 seg videre inn i Pollen og helt bort til Rådhuskaia, like før Gjestehavna. Ett av kystvaktfartøyene, KV "Nornen" ligger også nå til rette i havnebassenget. 

Åpningsseremonien for Tall Ships Races 2023 vil finne sted på Kanalplassen klokken 16:00 i dag, den 3. august. Hele programmet for arrangementet er tilgjengelig på tallshipsracesarendal.no, hvor det er lagt til rette for både små og store deltakere. Vi ønsker alle skip og mannskap velkommen og håper at alle som deltar i festlighetene får en fantastisk opplevelse.

Tall Ships Races 2023 i Arendal ble en uforglemmelig helg fylt med praktfulle seilskuter fra hele verden! Vi er overveldet av den fantastiske trivselen og engasjementet fra både besøkende og mannskap. Tusen takk til alle som bidro til å gjøre dette arrangementet til en suksess!

Vi beklager eventuelle skuffelser som oppsto da noen skip bestemte seg for å reise før annonsert tid, men vi håper likevel at dere hadde en flott opplevelse hos oss. Vi setter stor pris på forståelsen og den positive holdningen dere viste gjennom hele helgen.

Vi er glade for å kunne informere dere om at Tall Ships Races kommer til Sørlandet igjen i 2025, og denne gangen til Kristiansand! Vi ser allerede frem til neste gang vi kan ønske dere velkommen til nye maritime eventyr langs Sørlandets vakre kyster.

En spesiell takk går til våre utrolige frivillige, dedikerte ansatte og fantastiske arrangører som jobbet hardt for å sikre at alt gikk knirkefritt. Uten dere ville ikke dette vært mulig!